Kotlety schabowe w sosie kurkowym

4.5 (159 ocen)

  • 50 min

Aromatyczny schab o smaku leśnych grzybów. Wybornie smakuje podany z pieczonymi ziemniakami.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki :
    5 kotletów schabowych
    25 dag kurek (mogą być mrożone)
    1 cebula
    1 pomidor
    1 ząbek czosnku
    1 śmietana 18 % (ok. 170 g)
    1 łyżka mąki
    1 liść laurowy, 5 ziarenek angielskiego ziela
    sól, pieprz, papryka mielona, jarzynka, majeranek
    trochę posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki smalcu
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety schabowe w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety schabowe w sosie kurkowym 1. Na patelni roztopić smalec, ułożyć kotlety (nie rozbijać). Posypać przyprawami i natką pietruszki. Wrzucić liść laurowy, angielskie ziele i rozgnieciony czosnek. Cebulę i pomidora (bez skórki) pokroić w kostkę, dodać do schabu. Kurki oczyścić i rozłożyć na mięsie. Całość dusić pod przykryciem. Podczas pieczenia dolewać trochę przegotowanej wody. Schab dusić do miękkości. Mąkę rozmieszać w kubeczku z odrobiną zimnej wody, dolać śmietanę. Dokładnie wymieszać. Gotować przez chwilę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować