Kotlety schabowe rolowane z warzywami w sosie chrzanowym

4.75 (4 ocen)

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wyśmienite roladki ze schabu z dodatkiem warzyw. Świetnie smakują podane na ciepło z dodatkiem sosu chrzanowego, który jest idealnym dodatkiem do duszonych mięs czy klopsików.

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4-5 kotletów schabowych
    2-3 kawałki marynowane papryki
    1-2 ogórki konserwowe
    Sól, pieprz
    Olej

    Sos chrzanowy
    2-3 szklanki bulionu
    0,5 szklanki śmietany
    2-3 łyżki chrzanu tartego
    1-2 łyżki mąki
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Kotlety schabowe rolowane z warzywami w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos chrzanowy – W rondlu roztopić masło, wsypać mąkę, wymieszać, chwilę podsmażyć, zalać bulionem i mieszając energicznie zagotować. Śmietanę roztrzepać i zahartować kilkoma łyżeczkami bulionu, wlać do rondla, zagotować. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Na koniec dodać chrzan i już nie gotować, aby nie utracił swojego aromatu.

    Kotlety rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą. Mięso oprószyć solą i pieprzem z dwóch stron.
    Paprykę i ogórka pokroić w słupki.
    Na każdym kawałku mięsa położyć kilka kawałków papryki i ogórka. Mięso zrolować.
    Następnie roladki podsmażyć na złoto ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180stopni na 25-30minut. Po tym czasie roladki można przełożyć do ciepłego sosu – gdybyśmy je podawali później i podgrzać razem z sosem, lub od razu podać polane przygotowanym wcześniej sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować