Wyśmienite roladki ze schabu z dodatkiem warzyw. Świetnie smakują podane na ciepło z dodatkiem sosu chrzanowego, który jest idealnym dodatkiem do duszonych mięs czy klopsików.
Kotlety schabowe rolowane z warzywami w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos chrzanowy – W rondlu roztopić masło, wsypać mąkę, wymieszać, chwilę podsmażyć, zalać bulionem i mieszając energicznie zagotować. Śmietanę roztrzepać i zahartować kilkoma łyżeczkami bulionu, wlać do rondla, zagotować. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Na koniec dodać chrzan i już nie gotować, aby nie utracił swojego aromatu.
Kotlety rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą. Mięso oprószyć solą i pieprzem z dwóch stron.
Paprykę i ogórka pokroić w słupki.
Na każdym kawałku mięsa położyć kilka kawałków papryki i ogórka. Mięso zrolować.
Następnie roladki podsmażyć na złoto ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180stopni na 25-30minut. Po tym czasie roladki można przełożyć do ciepłego sosu – gdybyśmy je podawali później i podgrzać razem z sosem, lub od razu podać polane przygotowanym wcześniej sosem.
Komentarze