Kotlety schabowe maczane w mleku i cebuli

  • wyświetlono: 926 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 1

Dzięki długiemu moczeniu w mleku i cebuli kotlety schabowe stają się bardzo soczyste i aromatyczne. Polecam spróbować.

ja

Składniki

-0,5 kg schabu bez kości
-2 jaja
-2 duże cebule
-400 ml mleka
-ok 1,5 szklanki bułki tartej
-sól i pieprz
-masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Kotlety schabowe maczane w mleku i cebuli

  • 1. Mięso dzielimy na kotlety (około 5 sztuk). Cebulę kroimy w kostkę. W misce układamy warstwami cebula, mięso, cebula, mięso. Zalewamy mlekiem. Wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.
  • 2. Po tym czasie jajka roztrzepujemy z dodatkiem obfitej ilości soli i pieprzu. Maczamy kotlety, panierujemy w bułce tartej. Wrzucamy na rozgrzane, roztopione masło klarowane i smażymy po ok 3-4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu kotlety odsączamy na papierowym ręczniku. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsotania_kuchniaw_kilka_chwilmoj_niedzielny_obiadszkola_babciDrugie daniewieprzowinaobiadkotlety schabowekuchnia polskatradycyjna kuchniaobiad dla rodzinychłopskie jadłodania z wieprzowinysoczyste kotlety schabowe
 

Komentarze

Podobne przepisy

schab w mleku z musztardą

Dodane przez: Ola1984

Schabowe moczone w mleku z musztardą

Moczenie schabu w mleku z dodatkiem...

image-1witxr7

Dodane przez: ewuska2016

Kotlety schabowe w chipsach

Kotlety są bardzo chrupiące.

Schab maczany w śmietanie

Dodane przez: Dalia84

Schab maczany w śmietanie

Dzięki śmietanie mięso jest bardzo...

Bitki schabowe z cebulą w sosie własnym

Dodane przez: Martyna1991

Bitki schabowe z cebulą w sosie własnym

Szybkie i proste w przygotowaniu...

Kotlety schabowe w wiórkach kokosowych

Dodane przez: dorota w

Kotlety schabowe w wiórkach kokosowych

Pyszna odmiana dla kotleta schabowego.