Kotlety schabowe maczane w mleku i cebuli

5 (169 ocen)

Dzięki długiemu moczeniu w mleku i cebuli kotlety schabowe stają się bardzo soczyste i aromatyczne. Polecam spróbować.

Składniki:

  • -0,5 kg schabu bez kości
    -2 jaja
    -2 duże cebule
    -400 ml mleka
    -ok 1,5 szklanki bułki tartej
    -sól i pieprz
    -masło klarowane do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety schabowe maczane w mleku i cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dzielimy na kotlety (około 5 sztuk). Cebulę kroimy w kostkę. W misce układamy warstwami cebula, mięso, cebula, mięso. Zalewamy mlekiem. Wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.
  • 2. Po tym czasie jajka roztrzepujemy z dodatkiem obfitej ilości soli i pieprzu. Maczamy kotlety, panierujemy w bułce tartej. Wrzucamy na rozgrzane, roztopione masło klarowane i smażymy po ok 3-4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu kotlety odsączamy na papierowym ręczniku. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować