Bardzo smaczne, aromatyczne kotlety z ryżu z dodatkiem szpinaku i przyprawy do grilla, kotlety są do0bre na ciepło ale nam smakują najlepiej na zimno np. z sosem czosnkowym czy keczupem lub z surówkami..........SMACZNEGO!!!
Kotlety ryżowe ze szpinakiem i przyprawą do grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować w osolonej wodzie 15 minut od zagotowania wody, co jakiś czas zamieszać, ugotowany wylać na durszlak i przepłukać zimną wodą, zostawić na durszlaku do wystudzenia.
Na oleju rzepakowym usmażyć na złocisto drobno pokrojoną cebulę, dodać cukier 1 łyżeczka (cukier dodany do cebuli nadaje jej lepszego smaku), pod koniec dodać wyciśnięte w prasce do czosnku obrane ząbki czosnku, wymieszać i smażyć z 5 minut na średnim ogniu.
2.Do cebuli dodać połowę opakowania szpinaku i dusić z cebulą do odmrożenia szpinaku, co jakiś czas zamieszać.
3.Dodać ostrą i słodką paprykę (papryka dodana do pod koniec smażenia nabiera wyrazistego smaku), wystudzić na patelni.
4.Do miski wsypać ryż, cebulę z patelni, jajka, mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wyrobić ręką.
5.Dodać tartą bułkę, przyprawę w płynie i przyprawę do grilla, wyrobić dokładnie ręką.
6.Od razu zwilżonymi dłońmi formować średniej wielkości i nie za grube kotlety (do 1,5 cm grubości), kłaść na gorący olej rzepakowy i z każdej strony smażyć na nieco większym ogniu (u mnie indukcja moc 8) z każdej strony po 4-5 minut na rumiano, odkładać na talerz i smażyć kolejną porcję.
Komentarze