Kotlety ryżowe ze szpinakiem i przyprawą do grilla

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne, aromatyczne kotlety z ryżu z dodatkiem szpinaku i przyprawy do grilla, kotlety są do0bre na ciepło ale nam smakują najlepiej na zimno np. z sosem czosnkowym czy keczupem lub z surówkami..........SMACZNEGO!!!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ryż sypki 3 szklanki lub 4 woreczki + 3 łyżki soli + woda 4 litry,
    cebula 4 sztuki średnie + cukier 1 łyżeczka,
    czosnek 1 główka średnia,
    olej rzepakowy 1/2 szklanki,
    szpinak mrożony 1/2 opakowania,
    papryka ostra 1 łyżeczka,
    papryka słodka 1 łyżeczka,
    mąka ziemniaczana 5 łyżek,
    tarta bułka 3/4 szklanki,
    przyprawa wpłynie 3 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z ryżem

Kotlety ryżowe ze szpinakiem i przyprawą do grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety ryżowe ze szpinakiem i przyprawą do grilla 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie 15 minut od zagotowania wody, co jakiś czas zamieszać, ugotowany wylać na durszlak i przepłukać zimną wodą, zostawić na durszlaku do wystudzenia.

    Na oleju rzepakowym usmażyć na złocisto drobno pokrojoną cebulę, dodać cukier 1 łyżeczka (cukier dodany do cebuli nadaje jej lepszego smaku), pod koniec dodać wyciśnięte w prasce do czosnku obrane ząbki czosnku, wymieszać i smażyć z 5 minut na średnim ogniu.
  • Kotlety ryżowe ze szpinakiem i przyprawą do grilla 2. Do cebuli dodać połowę opakowania szpinaku i dusić z cebulą do odmrożenia szpinaku, co jakiś czas zamieszać.
  • Kotlety ryżowe ze szpinakiem i przyprawą do grilla 3. Dodać ostrą i słodką paprykę (papryka dodana do pod koniec smażenia nabiera wyrazistego smaku), wystudzić na patelni.
  • Kotlety ryżowe ze szpinakiem i przyprawą do grilla 4. Do miski wsypać ryż, cebulę z patelni, jajka, mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wyrobić ręką.
  • Kotlety ryżowe ze szpinakiem i przyprawą do grilla 5. Dodać tartą bułkę, przyprawę w płynie i przyprawę do grilla, wyrobić dokładnie ręką.
  • Kotlety ryżowe ze szpinakiem i przyprawą do grilla 6. Od razu zwilżonymi dłońmi formować średniej wielkości i nie za grube kotlety (do 1,5 cm grubości), kłaść na gorący olej rzepakowy i z każdej strony smażyć na nieco większym ogniu (u mnie indukcja moc 8) z każdej strony po 4-5 minut na rumiano, odkładać na talerz i smażyć kolejną porcję.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować