Kotlety ryżowe

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Na Bobyy kończy się tydzień wegetariański. Kotlety ryżowe to moja propozycja na bezmięsny obiad.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż (w torebkach, ugotowany w osolonej wodzie): 2 sztuki
    - Jajko: 1 sztuka
    - bułka tarta: 3 łyżki
    - koperek (drobno posiekany): 2 łyżki
    - curry (do smaku): 0.5 łyżeczki
    - pieprz (do smaku): 4 szczypty
    - olej (około): 100 mililitrów

    - bułka tarta (na panierkę): 0.5 szklanki

Kotlety ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników wyrobić masę (powinna dobrze się kleić, dlatego dodaną ilość bułki tartej należy regulować samemu).
  • 2. Z gotowej masy formować niewielkie kotlety. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Powinny nabrać rumianego koloru.
  • kotlety ryżowe 3. Kotlety podawać, np. z sosem grzybowym lub z jajkiem sadzonym i sałatą ze śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy