Kotlety rybne z pieczonego dorsza

0 (0 ocen)

Piekłam niedawno dorsza z cebulą. Porcja była spora, nie udało się całego zjeść. Następnego dnia pozostałą upieczoną rybę przerobiłam na pyszne kotlety.

Składniki:

  • ok 180 g dorsza, upieczonego, bez ości i skóry
    1 cebula, pokrojona w kostkę
    40 g bułki
    3 ząbki czosnku, posiekane
    1 łyżka posiekanej pietruszki
    1 łyżka posiekanej koperku
    jajo
    pieprz
    sól
    płatki chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Ryba

Kotlety rybne z pieczonego dorsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Jeżeli mamy surowe filety zaczynamy od ich upieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ułożyć filety z dorsza w żaroodpornym naczyniu, skórą do dołu, polać z oliwą z oliwek z obu stron ,dobrze posolić i popieprzyć. Piec przez około 15 do 20 minut .
  • 2. 2. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pomagając sobie widelcem,podzielić rybę na bardzo drobne kawałki, skórę wyrzucić (nie używać robota kuchennego.)
  • 3. 3.Pokrojoną cebulę zeszklić na łyżce oliwy, dodać czosnek i chwilę smażyć razem, aż zmiękną.
  • 4. 4. Rybę umieścić w misce. Dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, bułkę tartą, pietruszkę i koperek. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, płatkami papryki. Dodać jajko i wymieszać.
  • 5. 5.Uformować 5 - 6 kotletów. Każdy obtoczyć w tartej bułce. Nadmiar bułki strząsnąć.
  • image-0p8gpju 6. 6.Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety na złoty kolor. Usmażone osączyć na ręczniku papierowym. Podawać gorące z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami i sałatą Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować