Piekłam niedawno dorsza z cebulą. Porcja była spora, nie udało się całego zjeść. Następnego dnia pozostałą upieczoną rybę przerobiłam na pyszne kotlety.
Składniki:
ok 180 g dorsza, upieczonego, bez ości i skóry
1 cebula, pokrojona w kostkę
40 g bułki
3 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 łyżka posiekanej koperku
jajo
pieprz
sól
płatki chili
Kotlety rybne z pieczonego dorsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Jeżeli mamy surowe filety zaczynamy od ich upieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ułożyć filety z dorsza w żaroodpornym naczyniu, skórą do dołu, polać z oliwą z oliwek z obu stron ,dobrze posolić i popieprzyć. Piec przez około 15 do 20 minut .
2.2. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pomagając sobie widelcem,podzielić rybę na bardzo drobne kawałki, skórę wyrzucić (nie używać robota kuchennego.)
3.3.Pokrojoną cebulę zeszklić na łyżce oliwy, dodać czosnek i chwilę smażyć razem, aż zmiękną.
4.4. Rybę umieścić w misce. Dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, bułkę tartą, pietruszkę i koperek. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, płatkami papryki. Dodać jajko i wymieszać.
5.5.Uformować 5 - 6 kotletów. Każdy obtoczyć w tartej bułce. Nadmiar bułki strząsnąć.
6.6.Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety na złoty kolor. Usmażone osączyć na ręczniku papierowym. Podawać gorące z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami i sałatą Smacznego!
Komentarze