ok 700 g miruny mrożonej bez lodu bez skóry
puszka tuńczyka w oleju
3 jajka ugotowane na twardo
cebula zeszklona na oleju rzepakowym ( może być pokrojona w większe kawałki )
jajko surowe
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżki posiekanego koperku
pieprz cytrynowy
sól do smaku
bułka tarta
olej rzepakowy
Surówka z kiszonej kapusty:
300 g kiszonej kapusty
2 marchewki
mała cebulka szalotka
3 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki pestek dyni
garść suszonej żurawiny
2 łyżki miodu wielokwiatowego
3 łyżki oleju lnianego
pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku
Kotlety rybne z miruny i tuńczyka z surówką z kiszonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę rozmrozić i delikatnie opłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć papierowymi ręcznikami.
Przepuścić przez maszynkę przygotowaną mirunę, tuńczyka z puszki, jajka ugotowane na twardo i zeszkloną cebulę.
Do masy dodać surowe jajko, tymianek, pieprz cytrynowy, koperek i sól do smaku. Wyrobić. Jeśli jest taka potrzeba dodać bułkę tartą do zagęszczenia.
Masę dzielić na porcje i formować kotlety.
Obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Usmażone kotlety odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Podawać z surówką z kiszonej kapusty.
Smacznego
Surówka z kiszonej kapusty
Kapustę odcisnąć z soku. Jeśli jest taka potrzeba to wypłukać w wodzie.
Jeśli jest zbyt grubo poszatkowana, to pokroić.
Przełożyć do salaterki i dodać marchewki starte na dużych oczkach tarki, bardzo drobno pokrojoną w kostkę szalotkę, pestki słonecznika, pestki dyni, suszoną żurawinę, miód, olej, pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku. Wymieszać. Gotowe.
Komentarze