Kotlety rybne

2 (1 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Są może osoby z obserwujących moje poczynania kulinarne, które lubią łowić rybki lub mają do nich dostęp? Podam wam prosty przepis na przepyszne kotlety rybne z ryb karasek.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 880 g karasek świeżo złowionych,
    250 g słoniny wieprzowej,
    10 łyżek bułki tartej,
    2 jajka rozmiar L,
    0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,
    1 płaska łyżka soli drobnej,
    1 średniej wielkości cebula,
    2 duże ząbki czosnku,
    50 ml wody przegotowanej,
    0,5 łyżki przyprawy ziarenka smaku,
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Kotlety

Kotlety rybne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kotlety 1. Przygotować świeżo złowione ryby wypatroszyć je i oczyścić z łusek, następnie dokładnie umyć i osuszyć za pomocą durszlaka aby ociekły z nadmiaru wody. Przygotowane ryby razem z ogonami i płetwami zmielić czterokrotnie maszynką do mięsa, za czwartym razem zmielić je razem z pokrojoną na kawałki słoniną.
  • kotlety 2. Do już zmielonych ryb i wylaniu z nich nadmiaru soku wbić całe jajka, wsypać bułkę tartą, sól, pieprz naturalny oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dokładnie wyrobić - wymasować za pomocą ręki do połączenia się wszystkich dodanych składników, masa powinna być zwarta nie luźna.
  • kotlety 3. Jak już mamy przygotowaną masę rybną wtedy na patelnię wlać około pół szklanki oleju i go rozgrzać, następnie w dłoniach formować dowolnej wielkości kotlety ( można ręce lekko zwilżyć wodą ). Uformowane układać na rozgrzanym oleju i smażyć z obu stron na średnim ogniu na ładny brązowy kolor
  • kotlety 4. W trakcie gdy smaży się pierwsza partia kotletów do garnka wlać przegotowana wodę i wsypać ziarenka smaku, zagotować na małym ogniu a następnie ułożyć usmażone kotlety, jak już wszystkie mamy w garnku wtedy nakryć pokrywką i dusić przez 10 minut co jakiś czas podrzucając garnkiem aby te z dołu znalazły się na górze i na odwrót. Uduszone zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia lecz można również zajadać gorące. Jak lekko przestygną przełożyć do pojemnika.
  • kotlety 5. Kotlety rybne ze świeżych ryb świetnie nadają się jako dodatek do drugiego dania jak również jako dodatek do kanapek. Kotlety wyszły bardzo smaczne i delikatne mocno pachnące dodanym czosnkiem. Mąż uwielbia łowić rybki a że były fajne małe to postanowiłam zrobić mu kotlety, które uwielbia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Duszenie Szybka kuchnia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować