Kotlety pożarskie z pieczarkami

4.48 (174 ocen)

Delikatne kotlety, w których dawno temu zakochałam się od pierwszego kęsa

Składniki:

  • 80 dag piersi z kurczaka
    2 kajzerki
    szklanka mleka
    5 łyżek masła + 1 łyżka do smażenia pieczarek
    1 jajko
    1 żółtko
    bułka tarta do panierowania
    sól
    pieprz
    40 dag pieczarek
    sklarowane masło lub olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (174 ocen)

Kotlety pożarskie z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kajzerki namoczyć w mleku.
    Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić w plasterki, obsmażyć na łyżce masła do całkowitego odparowania płynu. Odstawić do wystudzenia.
    Masło stopić w rondelku.
    Białko oddzielić od żółtka do osobnej miseczki.
  • 2. Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i zmielić dwukrotnie wraz z lekko odciśniętymi z mleka kajzerkami (powinny być solidnie wilgotne). Do masy dodać żółtka i stopione chłodne masło, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Białko ubić na sztywna pianę, delikatnie wymieszać z masą mięsną. Na koniec dodać przestudzone pieczarki i ponownie wymieszać.
  • 3. Z masy uformować owalne kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na sklarowane masło z obu stron na rumiano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pieczarki Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować