Kotlety pożarskie z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kajzerki namoczyć w mleku.
Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić w plasterki, obsmażyć na łyżce masła do całkowitego odparowania płynu. Odstawić do wystudzenia.
Masło stopić w rondelku.
Białko oddzielić od żółtka do osobnej miseczki.
2.Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i zmielić dwukrotnie wraz z lekko odciśniętymi z mleka kajzerkami (powinny być solidnie wilgotne). Do masy dodać żółtka i stopione chłodne masło, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Białko ubić na sztywna pianę, delikatnie wymieszać z masą mięsną. Na koniec dodać przestudzone pieczarki i ponownie wymieszać.
3.Z masy uformować owalne kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na sklarowane masło z obu stron na rumiano.
Komentarze