Kotlety po parysku

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszne, delikatne kotleciki drobiowe. Od zwykłych kotletów różnią się panierką. Nie obtaczamy ich w bułce tartej, a tylko w mące i jajku. Dzięki temu są delikatniejsze. Jest to fajna alternatywa dla tradycyjnego kotleta. Z podanych składników zrobiłam 6 niedużych kotletów.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
    2 jajka
    2-3 łyżki mąki
    sól, pieprz
    papryka słodka i ostra
    olej do smażenia

Kotlety po parysku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety po parysku 1. Piersi umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić wzdłuż na mniejsze kotlety.
    U mnie z dwóch piersi wyszło 6 mniejszych kotletów.
    Każdego kotleta delikatnie rozbić. Przyprawić solą i pieprzem.
    Jajka wbić do miski przyprawić solą, pieprzem i papryką. Wymieszać.
    Mąkę wyłożyć na talerz. Kotlety obtaczać w mące, a następnie w jajku.
    Smażyć na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony na niewielkim gazie.

Porady

Panierkę można urozmaicić, dodając do jajek ulubione zioła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy