Kotlety Pieczarkowe

4.49 (193 ocen)

  • 30 min

Potrwa powstała z braku pomysłu na danie z pieczarkami. Przejadly nam sie juz pieczarki faszerowane oraz wszelkiego rodzaju sosy pieczarkowe, a to danie okazało sie alternatywnym rozwiazaniem.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg pieczarek
    2 średnie cebule
    troche startego żóltego sera
    pół puszki kukurydzy
    2 jajka
    bułka tarta
    sol
    pieprz
    przyprawa uniwersalna
Wystaw ocenę:

4.49 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety pieczarkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i lekko podsmażyc na patelni. Cebule pokroic w kostke i przesmażyć razem z pieczarkami. Pozostawić do wystygnięcia.
  • Masa kotletowa 2. Gdy całość ostygnie przelozyć do miski dodać 2 jajka, starty ser, kukurydze oraz 3-4 łyżki bułki tartej. Całość wymieszać. Doprawić pieprzem i przyprawa uniwersalna- sol dodac przed samym smazeniem ponieważ pieczarki puszcza raz jeszcze troche sokow.
  • Kotlety z pieczarek 3. Z powstałej masy formować sredniej wielkosci kotlety, obtoczyć w bułce tartej i podsmażyć na brązowy kolor.

    Podawać z ziemniakami lub z kaszą albo ryżem. Można też polać sosem lub ketchupem.

Porady

Jesli pieczarki puszcza podczas smażenia soki należy je odlać, jesli tego nie zrobimy masa kotletowa bedzie za rzadka. Pieczarki solimy przed samamym smazeniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować