Kotlety na słoninie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 35 min

Kotlety podaję z zasmażaną kapustą. Danie jest bardzo proste i smaczne. Cała nasza rodzina je lubi, a szczególnie moja wnuczka Ania.

  • 35 min

Składniki:

  • ● 1 kg ugotowanych poprzedniego dnia ziemniaków
    ● cebula
    ● 1 duże lub 2 małe jajka
    ● 50-60 dag słoniny
    ● sól
    ● pieprz
    ● bułka tarta do obtoczenia
    ● tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety na słoninie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninę kroimy w małą kostkę.
    Wytapiamy na patelni na
    małym ogniu, aż powstaną skwarki. Odkładamy na talerz,
    aby wystygły.
  • 2. Cebulę obieramy, kroimy
    w małą kostkę. Następnie podsmażamy
    na rozgrzanym tłuszczu
    na złoto.
  • 3. Ziemniaki, skwarki oraz
    cebulę przepuszczamy przez
    maszynkę do mięsa. Wbijamy
    jajko. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Wszystkie składniki
    starannie mieszamy, aż powstanie
    jednolita masa.
  • Kotlety na słoninie 4. Z masy formujemy małe
    kotlety i obtaczamy w bułce
    tartej. Na patelni rozgrzewamy
    niewielką ilość tłuszczu. Smażymy
    kotlety na złoty kolor,
    ostrożnie przewracając na drugą
    stronę.

Porady

● 1/2 kg kiszonej kapusty gotujemy 30 minut. Pokrojoną dużą cebulę smażymy na złoto, dodajemy odciśniętą kapustę i smażymy jeszcze 10 minut. Doprawiamy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Notka redakcyjna

PPWS_10-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować