Kotlety mielone ze świeżym koperkiem

3 (1 ocen)

  • 5 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Dziś zachęcam wszystkich serdecznie do zapoznania się z przepisem na przepyszne kotlety mielone z dodatkiem świeżego kopru i wody gazowanej

  • 5 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
    1 średnia cebula,
    1 jajko rozmiar M,
    1 mały pęczek kopru świeżego,
    1 płaska łyżka soli drobnej,
    0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,
    5 łyżek bułki tartej,
    0,5 szklanki wody mocno gazowanej - szklanka poj. 210 ml,
    olej do smażenia
    składniki do podduszenia kotletów:
    50 ml wody gotowanej letniej,
    1 łyżeczka ziarenka smaku,
    1 łyżka suszonej włoszczyzny,
    3 łyżki oleju ze smażonych kotletów
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Kotlety mielone

Kotlety mielone ze świeżym koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obiad 1. Do miski przełożyć mięso mielone z łopatki wieprzowej najlepiej gdy jest zmielone na sitku o drobnych oczkach, wbić całe jajko, wsypać sól, pieprz, bułkę tartą, dodać pokrojony drobniej świeży koper oraz wlać wodę gazowaną i dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Całość za pomocą rąk wymieszać do połączenia się wszystkich składników i chwilę pomasować całość aby było czuć delikatność masy mięsnej
  • obiad 2. Jak już mamy gotową masę mięsną wtedy przygotować bułkę tartą, do ręki nabierać niewielką ilość mięsnej masy i uformować kotleta włożyć go do bułki tartej i obtoczyć z wszystkich stron, uformowane i obtoczone kotlety ułożyć na dużej desce do krojenia
  • obiad 3. Na patelnię wlać oleju tylko tyle aby zakryło dno patelni lekko go rozgrzać a następnie układać przygotowane kotlety i smażyć je na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. W międzyczasie kiedy się smażą do garnka wlać wodę wsypać przyprawę i dodać suszoną włoszczyznę, lekko zagotować na wolnym ogniu
  • obiad 4. Do zagotowanej wody z warzywami i przyprawą ułożyć wszystkie usmażone kotlety na nie wlać trzy łyżki oleju ze smażonych w nim kotletów i dusić pod przykryciem co jakiś czas potrząsając garnkiem aby kotlety z dołu znalazły się na górze i na odwrót, tak poddusić przez 10 minut
  • obiad 5. Tak przygotowane podduszone kotlety mielone podałam z ziemniakami i sosem z kotletów oraz swojską ćwikłą którą robiłam na zimę w słoiki. Tak jak pisałam kotlety wyszły bardzo pulchne i delikatne, z talerzy zniknęły w mgnieniu oka nawet jeden nie został. Można takie kotlety przygotować również do chleba na kanapki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować