Kotlety mielone zapiekane z mozzarellą i cebulą

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Mięso mielone możemy wykorzystać do sporządzenia nie tylko tradycyjnego mielonego.Proponuję zrobić coś innego, bardziej wykwintnego i na pewno bardzo smacznego.

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
    1 sztuka jajko
    tłuszcz do formy
    1 sztuka biała cebula
    1 sztuka czerwona cebula
    1 sztuka czerstwa bułka kajzerka
    150 ml mleka
    gałka muszkatołowa do smaku
    1 sztuka kulka sera mozzarella
    sól
    pieprz
    3 łyżki bułki tartej + do panierki
    smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kotlety mielone zapiekane z mozzarellą i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kotlety 1. 1.Do miski włóż czerstwą kajzerkę i podlej ją 150 ml mleka tak, żeby bułka całkowicie nim nasiąkła.
    2.Do miski z mięsem i pokrojoną w kostkę białą cebulą dodaj odciśniętą bułkę, jajko i 3 łyżki bułki tartej.
    3.Mięso wyrób ręką. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką. Następnie uformuj 7 kotlecików i obtocz je w bułce tartej.
    4.Na patelni rozgrzej porcję smalcu i usmaż wszystkie kotlety.
    5.Każdego kotleta przekrój na pół i spody ułóż w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.
    6.Na spodach kotletów połóż krążki czerwonej cebuli, plastry mozzarelli i wierzchy kotletów. Zapiekaj do rozpuszczenia sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować