Mięso mielone możemy wykorzystać do sporządzenia nie tylko tradycyjnego mielonego.Proponuję zrobić coś innego, bardziej wykwintnego i na pewno bardzo smacznego.
45 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
500 g mięsa mielonego
1 sztuka jajko
tłuszcz do formy
1 sztuka biała cebula
1 sztuka czerwona cebula
1 sztuka czerstwa bułka kajzerka
150 ml mleka
gałka muszkatołowa do smaku
1 sztuka kulka sera mozzarella
sól
pieprz
3 łyżki bułki tartej + do panierki
smalec do smażenia
Kotlety mielone zapiekane z mozzarellą i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Do miski włóż czerstwą kajzerkę i podlej ją 150 ml mleka tak, żeby bułka całkowicie nim nasiąkła.
2.Do miski z mięsem i pokrojoną w kostkę białą cebulą dodaj odciśniętą bułkę, jajko i 3 łyżki bułki tartej.
3.Mięso wyrób ręką. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką. Następnie uformuj 7 kotlecików i obtocz je w bułce tartej.
4.Na patelni rozgrzej porcję smalcu i usmaż wszystkie kotlety.
5.Każdego kotleta przekrój na pół i spody ułóż w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.
6.Na spodach kotletów połóż krążki czerwonej cebuli, plastry mozzarelli i wierzchy kotletów. Zapiekaj do rozpuszczenia sera.
Komentarze