Kotlety mielone na ostro z żurawiną i otrębami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielimy, przekładamy do miski. Wbijamy jajko.
2.Cebulę, czosnek obieramy, drobno siekamy. Dodajemy do mięsa.
3.Wsypujemy otręby owsiane.
4.Dodajemy suszoną żurawinę, bez namaczania.
5.Kajzerkę moczymy krótko w wodzie lub mleku, odciskamy. Dodajemy do pozostałych składników.
6.Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem i chilli. Krótko wyrabiamy.
7.Moczymy dłonie w zimnej wodzie i formujemy niewielkie podłużne kotleciki.
8.Panierujemy kotleciki z obu stron w bułce tartej.
9.Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Smażymy kotleciki na rumiano.
10.Kotlety smażymy z obu stron. Przekładamy na ręcznik papierowy.
11.Kotlety przekładamy na ręcznik papierowy, a następnie porcjujemy na talerze.
12.Kotlety podajemy na gorąco jako danie obiadowe z ziemniakami lub kaszą oraz surówką.
A drugi sposób, to gorąca przystawka, np z pomidorami i pieczywem.
Kotleciki smakują także na zimno do kanapki.
13.Smacznego:)
Porady
Z tej proporcji wychodzi 10 sztuk kotlecików.
Smaczne są zarówno na gorąco, jak i na zimno.
Komentarze