Kotlety mielone z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 30 min

Drobiowe kotlety mielone z odrobiną owocowego nadzienia.

  • 30 min

Składniki:


  • 2 duże nogi z kurczaka
    jajko
    marmolada z żurawiny
    4 kromki chleba orkiszowego bez skórki
    zioła prowansalskie
    jajko
    cebula różowa
    sos sojowy
    sól ,pieprz
    bułka tarta
    olej do smażenia

Kotlety mielone z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy ,osuszamy papierowym ręcznikiem i oddzielamy od kości ,usuwając również skórę. Mięso wraz z chlebem orkiszowym i cebulą mielimy w maszynce do mięsa. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem ,ziołami oraz sosem sojowym. Całość mieszamy z jajkiem ( w razie potrzeby zagęszczamy bułką tartą) na jednolitą masę. Dzielimy wszystko na osiem porcji ,formujemy kotlety (spłaszczamy). Na środek czterech porcji kładziemy łyżeczkę żurawinowej marmolady ,przykrywamy pozostałymi czterema uformowanymi kotletami ,zlepiamy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju ,na rumiano z obu stron.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy