kotlety mielone z żółtym serem i pieczarkami

4.5 (200 ocen)

  • 45 min

danie powstało w wyniku czyszczenia lodówki, bardzo nam posmakowało i teraz często gości na naszym stole

  • 45 min

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
    kawałek żółtego sera,
    6 pieczarek,
    2 jajka,
    cebula,
    czosnek,
    ulubione przyprawy i zioła (ja dodaję trochę Vegety, przyprawy do mięsa mielonego, trochę suszonego koperku i pietruszki),
    1 bułka, może być czerstwa,
    trochę wody,
    bułka tarta,
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety mielone z żółtym serem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i dusimy na maśle, od razu solimy, żeby puściły sok, dusimy, do momentu aż woda odparuje, następnie zostawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Bułkę moczymy w wodzie, odciskamy
  • 3. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki.
  • 4. Mięso mielone, odciśniętą bułkę, zimne pieczarki, ser, jajka, przyprawy mieszamy w sporej misce, jeśli masa jest za rzadka dodajemy bułkę tartą, masa powinna być na tyle gęsta, żeby formować z niej kotlety.
  • 5. uformowane kotlety panierujemy w bułce tartej i smażymy na gorącym tłuszczu.

Porady

bułki nie moczymy w gorącej wodzie, do się "rozciapie"

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować