Kotlety mielone z sarniny z kaniami i cebulą

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Aromatyczne i soczyste kotlety mięsno-grzybowe.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z sarniny
    10 kań
    cebula
    jajko
    sól morska
    pieprz kolorowy
    sos worcestershire
    łyżka masła

    bułka tarta do panierowania

    smalec gęsi do smażenia
    cebula

Kotlety mielone z sarniny z kaniami i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso mielone 1. Kanie kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w półplasterki. Grzyby i cebulę dusimy na maśle. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Uduszone grzyby dodajemy do zmielonego mięsa, dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem i sosem worcestershire. Mieszamy.
  • kotlety 2. Z mięsa formujemy niewielkie kotlety. Obtaczamy w bułce tartej.
  • kotlety 3. Na patelni rozgrzewamy smalec. Szklimy pokrojoną w plasterki cebulę. Dokładamy kotlety.
  • kotlety 4. Kotlety smażymy na rumiany kolor z obu stron. Na każdy kotlet kładziemy zrumieniony plasterek cebulki.

    Kotlety tradycyjnie można podać z ziemniakami i surówką lub ze świeżą bułeczką np. w formie kanapki na gorąco.

Porady

Przepisy na bułeczki: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/mleczno-maslane-bulki

Komentarze

Podobne przepisy