Kotlety mielone z prawdziwkami na maśle

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne i pachnące kotleciki mielone z dodatkiem prawdziwków na maśle. Kotleciki bardzo wszystkim smakowały.

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g mięsa z łopatki
    1/2 bułki czerstwej
    2 ząbki czosnku
    pieprz i sól
    jajko

    Dodatkowo:
    bułka tarta
    olej do smażenia

    200 g prawdziwków
    3 łyżki prawdziwego masła
    odrobina soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kotlety mielone z prawdziwkami na maśle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać masło i przełożyć grzyby świeże lub mrożone, smażyć. Grzyby do smaku posolić i smażyć aż lekko zmiękną. Odłożyć kilka dużych na kotleciki a resztę drobno pokroić.
  • 2. Bułkę namaczamy w wodzie, odciskamy i przekładamy do mięsa, dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko oraz prawdziwki na maśle. Mieszamy mięsną masę ok 5 minut wtedy kotleciki wyjdą puszyste.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy olej z mięsnej masy robimy kulki i obtaczamy w bułce tartej spłaszczamy lekko nożem i formujemy. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Na kotlecikach układamy prawdziwki, podajemy od razu z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Mięso Prawdziwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować