Kotlety mielone z pieczarkową niespodzianką

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kotlety mielone wręcz uwielbiam, jak prawie każdy. Kocha je moja córeczka i reszta rodziny. Jednak postanowiłam nieco je urozmaicić, co okazało się strzałem w dziesiątkę :)

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na kotlety:
    - 1,5kg mięsa z łopatki
    - 20dkg słoniny
    - 2-3 kromki czerstwego chleba
    - 1-2 cebule
    - 1 szklanka bułki tartej + do obtoczenia kotletów
    - 0,5-0,7l zimnej wody
    - 2 jajka
    - sól i pieprz do smaku
    - 2 porządne łychy majeranku
    - 1 garść posiekanej natki pietruszki
    - tłuszcz do smażenia:
    Na farsz:
    - 20dkg pieczarek
    - 1 spora cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 łyżeczka masła klarowanego
    - sól, pieprz do smaku
    - 0,5 łyżeczki tymianku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kotlety mielone z pieczarkową niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z łopatki, słoninę, cebulę i chleb mielimy w maszynce. Dodajemy jajka, bułkę tartą, majeranek i wodę (dolewamy stopniowo). Wyrobioną masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Przygotowujemy farsz: pieczarki myjemy i ścieramy na tarce. Cebulę siekamy, czosnek przepuszczamy przez praskę lub również siekamy. Cebulę i czosnek podsmażamy na maśle klarowanym ze szczyptą soli. Dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania wody. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Studzimy.
  • 3. Wyrobioną masę mięsną formujemy w kulki nieco większe, niż na zwykłe kotlety.
    Kulki rozpłaszczamy, na środek nakładamy łyżeczkę farszu. Zamykamy, zlepiając brzegi.
    Ponownie formujemy kulkę.
  • 4. Obtaczamy w bułce tartej i spłaszczamy jak na kotleta (troszkę grubszego).
  • 5. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor (nie wiem czemu tak blado wyszły na zdjęciu).

    Podajemy z tłuczonymi ziemniaczkami i buraczkami.









    Smacznego!!!!

Porady

1. Do już ostudzonego farszu pieczarkowego można dodać troszkę startego żółtego sera - smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować