Kotlety mielone z pieczarkami

5 (145 ocen)

Zmodyfikowany przepis zwykłych kotletów mielonych.

Składniki:

  • mięso (ja używam z rosołu: udko z kurczaka, skrzydełko z kurczaka, kawałek wołowego)
    1 cebula
    bułka
    1 jajko
    tłuszcz do smażenia
    2-3 większe pieczarki
    przyprawy: sól, pieprz, magii, zioła prowansalskie, ostra papryka

    Pieczarki z cebulką:
    1-2 cebule
    ok 10 większych pieczarek
    wegeta, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Kotlety mielone z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć.
  • Zmielone mięso wraz z jajkiem i przyprawami 2. Mięso zmielić wraz z 1 cebulą, pod koniec zmielić również bułkę namoczoną w wodzie, dodać jajko i przyprawy, dobrze wymieszać.
  • Potarte pieczarki 3. Pieczarki potrzeć na tarce o grubych oczkach
  • Przysmażyć pieczarki 4. Potarte pieczarki przysmażyć.
  • Dodać przysmażone pieczarki 5. Przysmażone pieczarki dodać do zmielonego mięsa wraz z jajkiem i przyprawami.
  • Wymieszać 6. Masę dobrze wyrobić.
  • Smażyć kotleciki 7. Uformować kotleciki i smażyć je na tłuszczu.
  • Pieczarki z cebulą 8. Pieczarki pokroić w plasterki, zalać wodą, dusić. Cebulę pokroić w kosteczkę, przysmażyć. Połączyć ze sobą (bez wody z pieczarek).
  • 9. Usmażone kotleciki polać pieczarkami z cebulą.

Porady

Jeśli masa będzie zbyt rzadka, to należy dodać do niej troszkę bułki tartej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować