KOTLETY MIELONE Z PAPRYKĄ

5 (195 ocen)

  • 60 min

Dawniej nie przepadałam za mielonymi. Teraz często robię, ale z mięsa mielonego z szynki. Kotlety nadają się na ciepło do obiadu,albo zimno, jako przekąska. Są sycące i bardzo dobre.

  • 60 min

Składniki:

  • -500 g. mięsa mielonego z szynki
    -2 średnie cebule
    -3 ząbki czosnku
    -2 łyżki oleju
    -2 jajka
    -5 łyżek tartej bułki
    -przyprawy do mięsa mielonego
    -sól, pieprz, chili
    -1 papryka(obojętny kolor)
    -natka pietruszki

    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Kotlety mielone z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Razem podsmażyć na oleju i wystudzić. Paprykę, umyć, przekroić, usunąć nasionka. Pokroić w drobną kostkę. Wszystko włożyć do miski i wymieszać.
  • formowanie 2. Formować średnie kotlety.
  • obtaczanie 3. Obtaczać w bułce tartej.
  • smażenie 4. Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron.
  • parowanie 5. parowanie-Do większego garnka wlać trochę wody,podłożyć okrągłą foremkę (do smażenia sadzonych jajek,albo coś w tym rodzaju). Włożyć talerz do którego poukładać usmażone kotlety. Przykryć pokrywką i parować z 20 min.uważając żeby woda nie wyparowała całkowicie.
    Oczywiście można kotlety dopiec w piekarniku, w żaroodpornym naczyniu.
    Kotlety podawać do obiadu.Smacznego !.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować