Dawniej nie przepadałam za mielonymi. Teraz często robię, ale z mięsa mielonego z szynki. Kotlety nadają się na ciepło do obiadu,albo zimno, jako przekąska. Są sycące i bardzo dobre.
60 min
Składniki:
-500 g. mięsa mielonego z szynki
-2 średnie cebule
-3 ząbki czosnku
-2 łyżki oleju
-2 jajka
-5 łyżek tartej bułki
-przyprawy do mięsa mielonego
-sól, pieprz, chili
-1 papryka(obojętny kolor)
-natka pietruszki
Kotlety mielone z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Razem podsmażyć na oleju i wystudzić. Paprykę, umyć, przekroić, usunąć nasionka. Pokroić w drobną kostkę. Wszystko włożyć do miski i wymieszać.
2.Formować średnie kotlety.
3.Obtaczać w bułce tartej.
4.Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron.
5.parowanie-Do większego garnka wlać trochę wody,podłożyć okrągłą foremkę (do smażenia sadzonych jajek,albo coś w tym rodzaju). Włożyć talerz do którego poukładać usmażone kotlety. Przykryć pokrywką i parować z 20 min.uważając żeby woda nie wyparowała całkowicie.
Oczywiście można kotlety dopiec w piekarniku, w żaroodpornym naczyniu.
Kotlety podawać do obiadu.Smacznego !.
Komentarze