Kotlety mielone z musztardą i majonezem

wyświetlono: 569 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Macie ochotę na moje wymyślone kotlety mielone? Fakt mam ich już kilka na blogu, ale te przebijają wszystkie. Nie dość że smakowo jak również zapachowo, jeżeli nie macie pomysłu na szybki obiad to polecam wam akurat te kotlety z czystym sumieniem.

opublikowany: 29.06.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny,

    3 jajka rozmiar M,

    2 łyżki musztardy sarepskiej,

    3 łyżki majonezu,

    1 łyżka czosnku niedźwiedziego suszonego,

    1 łyżka przyprawy do mięsa,

    10 łyżek bułki tartej,

    1 cebula,

    1 płaska łyżeczka soli,

    0,5 łyżeczki pieprz ognisty

    dodatkowo :

    0,5 szklanki wody szklanka poj. 210 ml,

    0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kotlety mielone z musztardą i majonezem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kotlety 1. Do miski przełożyć mięso mielone wsypać wszystkie przyprawy, dodać musztardę i majonez oraz wbić całe jajka, całość dokładnie wyrobić za pomocą ręki i odstawić na 10 minut aby mięso przeszło smakiem przypraw i lekko napęczniało od dodanej bułki tartej.
  • kotlety 2. Gdy mięso z przyprawami odstało swój czas, na patelnię wlać oleju tyle aby zakryło dno patelni rozgrzać go. Następnie formować kotlety i obtoczyć je w bułce tartej, układać na rozgrzanym oleju, smażyć z obu stron rumiany kolor na średnim ogniu.
  • kotlety 3. W międzyczasie gdy smażymy kotlety do garnka wlać pół szklanki wody wsypać przyprawę uniwersalną i na małym ogniu ją zagotować. Następnie poukładać usmażone kotlety i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem co jakiś czas przekręcając kotlety z dołu na górę za pomocą podrzucania garnka. Podduszone przez dziesięć minut kotlety zdjąć z ognia.
  • kotlety 4. Tak przygotowane kotlety mielone z musztardą i majonezem podduszone podałam z młodymi ziemniakami oraz surówką z sałaty masłowej, ogórka, pomidora oraz rzodkiewki ze śmietaną 12 %. Kotlety wyszły puchate, soczyste i bardzo mięciutkie rozpływały się w ustach.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: aniulek123 32511998_232628547508712_1539186600938831872_n

KOTLETY MIELONE Z MUSZTARDĄ

PYSZNIUTKIE:)))

kategoria: Dania główne kotlety kotlety mielone majonez opublikowany: 20.03.2013 | wyświetlono: 13424 Książki kucharskie: 14 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE