Niecodzienny sposób podania tradycyjnych mielonych.
60 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej
drobno starta mała cebula
czerstwa kajzerka namoczona w mleku lub wodzie
3 jajka
100 ml zimnej wody
bułka tarta
sól
pieprz
2 kwadratowe duże wafle tortowe
300 g startej mozzarelli
olej
Kotlety mielone z mozzarellą w waflach tortowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso, startą cebulę, jedno jajko i odciśniętą kajzerkę wkładamy do miski.
Obficie doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
2.Następnie w trakcie wyrabiania powoli wlewamy zimną wodę.
3.Na jeden wafel wykładamy przygotowane mięso i dokładnie rozprowadzamy, posypujemy mozzarellą. Przykrywamy drugim waflem, nakładamy ściereczkę kuchenną i przygniatamy deską. Pozostawiamy na 15 minut.
4.Wafle z mięsem kroimy na trójkąty.
5.W głębokim talerzu roztrzepujemy dwa jajka. Na płaski talerz sypiemy bułkę tartą.
Trójkąty panierujemy najpierw w jajku, a następnie w bułce.
6.Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy jak standardowe kotlety mielone, do osiągnięcia złoto-brązowego koloru.
Podajemy z ziemniakami i surówką z kapusty, smacznego!
Porady
Zamiast mozzarelli dodaj ser żółty.
Obtaczając kotlety dwa razy w jajku i bułce tartej uzyskasz bardziej chrupiącą panierkę.
Komentarze