Kotlety mielone z mozzarellą w waflach tortowych

4.99 (169 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Niecodzienny sposób podania tradycyjnych mielonych.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej
    drobno starta mała cebula
    czerstwa kajzerka namoczona w mleku lub wodzie
    3 jajka
    100 ml zimnej wody
    bułka tarta
    sól
    pieprz
    2 kwadratowe duże wafle tortowe
    300 g startej mozzarelli
    olej
Wystaw ocenę:

4.99 (169 ocen)

Kotlety mielone z mozzarellą w waflach tortowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso, startą cebulę, jedno jajko i odciśniętą kajzerkę wkładamy do miski.
    Obficie doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
  • 2. Następnie w trakcie wyrabiania powoli wlewamy zimną wodę.
  • 3. Na jeden wafel wykładamy przygotowane mięso i dokładnie rozprowadzamy, posypujemy mozzarellą. Przykrywamy drugim waflem, nakładamy ściereczkę kuchenną i przygniatamy deską. Pozostawiamy na 15 minut.
  • 4. Wafle z mięsem kroimy na trójkąty.
  • 5. W głębokim talerzu roztrzepujemy dwa jajka. Na płaski talerz sypiemy bułkę tartą.
    Trójkąty panierujemy najpierw w jajku, a następnie w bułce.
  • 6. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy jak standardowe kotlety mielone, do osiągnięcia złoto-brązowego koloru.
    Podajemy z ziemniakami i surówką z kapusty, smacznego!

Porady

Zamiast mozzarelli dodaj ser żółty. Obtaczając kotlety dwa razy w jajku i bułce tartej uzyskasz bardziej chrupiącą panierkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować