Kotlety mielone z marchewką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Domownicy aż mruczą, zajadając te kotleciki:)

  • 30 min

Składniki:

  • 400g mięsa wieprzowego z karczku, łopatki lub szynki
    2 średniej wielkości marchewki
    1 cebula
    3 łyżki kaszy manny
    woda
    1 duże jajko
    sól, pieprz
    0,5 łyżeczki curry
    1 łyżeczka majeranku
    0,5 łyżeczki czarnuszki
    masło klarowane do smażenia (smalec lub olej)
    Panierka:
    3 łyżki mąki pełnoziarnistej
    1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
    2 łyżki pestek słonecznika

Kotlety mielone z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zmielić z cebulą i marchewką, dodać jajo, mannę, wymieszać. Wlać wody, ok 100ml, żeby farsz nie był zbyt rzadki, doprawić, posolić do smaku. Składniki panierki wymieszać. Z mięsa formować kotlety, obtaczać w panierce, smażyć na rozgrzanym maśle/oleju na rumiano z każdej strony, przykryć i dusić na małym ogniu ok 10-15 minut.
    Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy