Kotlety mielone z marchewką

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Na niedzielny obiad lub na imprezę polecam soczyste kotlety mielone upieczone w piekarniku. Smakują wyśmienicie a Ty zaoszczędzisz mnóstwo czasu.
W jednym czasie piekły się wszystkie, a ja miałam czas na przygotowanie surówki i ziemniaków.
Są delikatne i zawierają w sobie zdecydowanie mniej tłuszczu niż smażone. Spróbuj i przekonaj się sam.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 1kg mięsa mielonego wieprzowego
    • 2 cebule
    • 6 marchewek
    • 1 całe jajko
    • 2 łyżki bułki tartej
    • Olej do smażenia
    • 2 łyżki śmietany 12%
    • 1 łyżka przyprawy gyros
    • Sól
    • ½ łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kotlety mielone

Kotlety mielone z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kotlety 1. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję obraną, drobno pokrojoną jedną cebulę, wbijam jajko, wsypuję sól, przyprawę do Gyrosa, bułkę tartą, wlewam śmietanę i wyrabiam masę mięsną.
    Następnie z mięsa robię okrągłe kulki i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.
  • warzywa 2. Pozostałą cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Marchewki obieram, myję osuszam, kroję w plasterki i dodaję do cebuli. Doprawiam solą oraz cukrem.
  • kotlety 3. Upieczone kotlety oraz usmażone marchewki układam w naczyniu.
    Danie gotowe, podaję z ziemniakami.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować