Kotlety mielone z koperkiem i serem feta

4.99 (193 ocen)

Kolejna wersja zwykłych mielonych :)

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego
    1 średnia cebula
    1 jajko
    2 łyżki posiekanego koperku
    3 duże ząbki czosnku
    1/2 opakowania sera typu feta (125g)
    pieprz ziołowy
    ew. sól
    bułka tarta
    olej (lub inny tłuszcz) do smażenia
Wystaw ocenę:

4.99 (193 ocen)

Kotlety mielone z koperkiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do 1/3 szklanki wrzątku wsypujemy 2 łyżki bułki tartej, dokładnie mieszamy i studzimy.
  • 2. Cebulę drobno siekamy, ser feta ścieramy na tarce o dużych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę.
  • 3. Do mięsa mielonego dodajemy namoczoną bułkę tartą, cebulę, koperek, ser feta, czosnek i jajko. Przyprawiamy pieprzem ziołowym i dokładnie mieszamy. Sprawdzamy i ewentualnie przyprawiamy odrobiną soli.
  • 4. Mokrymi dłońmi formujemy okrągłe kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
    Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.

Porady

Ser feta powinien być twardszy, aby dało się go zetrzeć na tarce (ja kupuję taki w Lidlu).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować