Kotlety mielone z kaszą i warzywami w sosie pieczarkowym

4.5 (169 ocen)

Pyszne kotlety z dodatkiem zdrowej kaszy i warzyw:)

Składniki:


  • 250 g mięsa mielonego
    100 g kaszy jęczmiennej
    pół marchewki
    pół cukinii
    ćwiartka kapusty pekińskiej
    garść koperku
    1 jajko
    3 łyżki bułki tartej+ do obtoczenia
    olej do smażenia
    sól i pieprz

    sos:
    2 szklanki wody lub bulionu
    ok.15 pieczarek
    1 łyżka masła
    sól i pieprz
    1 łyżeczka vegety
    3 łyżki mąki


Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Kotlety mielone z kaszą i warzywami w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu.Marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce.Kapuste posiekać drobno. Do mięsa dodać ugotowaną kaszę,warzywa i koperek. Przyprawić. Dodać jajko i bułkę tartą.
    Wyrobić masę. Z masy ulepić kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoto.

    Do garnka włożyć masło i rozgrzać. Na rozgrzane masło wrzucić obrane i pokrojone w plasterki pieczarki.Chwilę podsmażyć. Dolać wode lub bulion. Przyprawić. Włożyć kotlety i dusić około 15 minut. Dodać mąkę rozmieszaną z odrobiną wody. I gotować jeszcze 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jęczmienna Mięso Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować