Pyszne kotlety z dodatkiem zdrowej kaszy i warzyw:)
Składniki:
250 g mięsa mielonego
100 g kaszy jęczmiennej
pół marchewki
pół cukinii
ćwiartka kapusty pekińskiej
garść koperku
1 jajko
3 łyżki bułki tartej+ do obtoczenia
olej do smażenia
sól i pieprz
sos:
2 szklanki wody lub bulionu
ok.15 pieczarek
1 łyżka masła
sól i pieprz
1 łyżeczka vegety
3 łyżki mąki
Kotlety mielone z kaszą i warzywami w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu.Marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce.Kapuste posiekać drobno. Do mięsa dodać ugotowaną kaszę,warzywa i koperek. Przyprawić. Dodać jajko i bułkę tartą.
Wyrobić masę. Z masy ulepić kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoto.
Do garnka włożyć masło i rozgrzać. Na rozgrzane masło wrzucić obrane i pokrojone w plasterki pieczarki.Chwilę podsmażyć. Dolać wode lub bulion. Przyprawić. Włożyć kotlety i dusić około 15 minut. Dodać mąkę rozmieszaną z odrobiną wody. I gotować jeszcze 10 minut.
Komentarze