ciekawa odmiana tradycyjnego kotlecika, jabłuszko nadaje im soczystości
60 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
0,5 kg szynki
1 cebula podsmażona, ja tym razem nie podsmażałam
1 jabłko obrane i starte na grubych oczkach tarki
2 jajka
1 bułka namoczona w bulionie i potem osączona
Ok. 8 łyżek bułki tartej
Sól lub przyprawa uniwersalna, pieprz kolorowy do smaku
Kotlety mielone z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę, bułkę i cebulę zemleć w maszynce. Dodać jajka, starte jabłko, zagęścić bułką tartą i doprawić do smaku.
Formować kotlety maczając ręce w wodzie. Panierować w bułce tartej i obsmażyć na rumiano.
Dopiec kilkanaście minut w nagrzanym piekarniku 180 st.
Przepis mam od koleżanki Krystyny. Kotlety mają ciekawy smak. Podałam je z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty ze słoika.
Komentarze