Kotlety mielone z cukinią i szczypiorkiem

0 (0 ocen)

Szybkie w przygotowaniu kotlety mielone. Soczyste dzięki dodatkowi cukinii, dobrze smakują także odgrzewane

Składniki:


  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    250 g cukinii
    0,5 pęczka szczypiorku
    1 jajko
    1 łyżeczka musztardy
    Sól i pieprz do smaku
    Szczypta gałki muszkatołowej
    Bułka tarta
    Olej rzepakowy do smażenia

Kotlety mielone z cukinią i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać. Wrzucić do miski.

    Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Lekko posolić i wymieszać.

    Do miski ze szczypiorkiem wrzucić mięso mielone, dodać musztardę i jajko, wyrobić dobrze.
    Dodać lekko odciśniętą z soku cukinię, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką, wymieszać. Dodać bułki tartej, tyle aby kotlety łatwo się formowały.

    Z masy ulepić niewielkie kotleciki, obtaczać w bułce tartej, kłaść na rozgrzany olej rzepakowy, smażyć z obu stron na rumiano. Odłożyć na ręcznik papierowy, aby osączyć z tłuszczu.

    Kotleciki podawać z sałatą ze śmietaną lub inną surówką

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy