Kotlety mielone z brokułem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zawsze staramy się, by nic nie zmarnować. Świetnym dodatkiem do mielonych kotletów jest wykorzystanie głąba z brokułu lub kalafiora.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    1 głąb brokuła
    1 jajko
    50 g sera gorgonzola
    50 ml bulionu warzywnego
    bułka tarta
    olej do smażenia
    sól czosnkowa
    sól, pieprz

Kotlety mielone z brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Głąb brokułu ścieramy na tarce do jarzyn, dodajemy do mięsa mielonego.
    Następnie wbijamy jajko, dodajemy ser, bułkę tartą (1/2 szklanki), do smaku doprawiamy, solą czosnkową, solą i pieprzem.
    Mięso wyrabiamy razem z bulionem (w razie potrzeby dodajemy bułkę tartą).
    Formujemy kotlety o grubości 1,5-2 cm, obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy