Zawsze staramy się, by nic nie zmarnować. Świetnym dodatkiem do mielonych kotletów jest wykorzystanie głąba z brokułu lub kalafiora.
45 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 głąb brokuła
1 jajko
50 g sera gorgonzola
50 ml bulionu warzywnego
bułka tarta
olej do smażenia
sól czosnkowa
sól, pieprz
Kotlety mielone z brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Głąb brokułu ścieramy na tarce do jarzyn, dodajemy do mięsa mielonego.
Następnie wbijamy jajko, dodajemy ser, bułkę tartą (1/2 szklanki), do smaku doprawiamy, solą czosnkową, solą i pieprzem.
Mięso wyrabiamy razem z bulionem (w razie potrzeby dodajemy bułkę tartą).
Formujemy kotlety o grubości 1,5-2 cm, obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Komentarze