Kotlety mielone w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

To mój sposób na to by kotlety mielone były smaczne również na drugi dzień po ich zrobieniu:). Jak wiadomo - kolejnego dnia nie smakują tak dobrze jak prosto z patelni, ale sos pieczarkowy nadaje im nowego życia - zyskujemy odmienione danie obiadowe. W tej wersji z pieczonymi mielonym, ale równie do

Składniki:


  • Kotlety:
    500g mięsa mielonego
    1 małe jajko
    1 cebula
    1 czerstwa bułka
    4 łyżki posiekanej natki pietruszki
    po szczypcie: sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra

    Sos pieczarkowy:
    500g pieczarek
    1 duża cebula
    300ml śmietany kwaśnej 18%
    1 pęczek koperku
    sól, pieprz, czosnek granulowany
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety mielone w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno siekamy, bułkę moczymy w wodzie i odciskamy. Wszystkie składniki na kotlety zagniatamy i przyprawiamy. Formujemy duże kulki, które rozpłaszczamy na blaszce do pieczenia. Kotlety pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 25 minut.
  • 2. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy najpierw cebulę, następnie dodajemy pieczarki, dusimy do odparowania wody. Dodajemy śmietanę, posiekany koperek i przyprawy.
  • 3. Upieczone kotlety przekładamy do sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować