Kotlety mielone w sosie pieczarkowym

4.48 (142 ocen)

  • 2 godz.

Potrawa doskonała z kaszą gryczaną i buraczkami.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 1 kg mięsa mielonego
    - 2 bułki namoczone w mleku
    - 2 cebule
    - 2 jajka
    - bułka tarta
    - przyprawa do mięsa mielonego
    - sól,pieprz
    -3 łyżki mąki
    -0,5 kg pieczarek
    -0,5 szklanki słodkiej śmietany
    -2 kostki rosołowe
Wystaw ocenę:

4.48 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety mielone w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wrzucamy mięso mielone,namoczone bułki,pokrojone w drobną kosteczkę cebule i wbijamy jajka. Przyprawiamy do smaku i całość dokładnie mieszamy dodając bułki tartej jeśli masa mięsna jest zbyt rzadka. Z powstałej masy formujemy średniej wielkości kotlety,które smażymy na oleju. Do garnka lub na patelnię wlewamy około 1 litra wody i zagotowujemy ją. Dodajemy 2 kostki rosołowe ,pokrojone i podsmażone pieczarki. W oddzielnym kubku mieszamy około 0,5 szklanki zimnej wody z 3 łyżkami mąki. Całość wlewamy do garnka i dokładnie mieszamy aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy. Na końcu wlewamy śmietankę słodką i wrzucamy kotlety. Chwilę jeszcze gotujemy. Podajemy z kaszą i buraczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować