Kotlety mielone w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wrzucamy mięso mielone,namoczone bułki,pokrojone w drobną kosteczkę cebule i wbijamy jajka. Przyprawiamy do smaku i całość dokładnie mieszamy dodając bułki tartej jeśli masa mięsna jest zbyt rzadka. Z powstałej masy formujemy średniej wielkości kotlety,które smażymy na oleju. Do garnka lub na patelnię wlewamy około 1 litra wody i zagotowujemy ją. Dodajemy 2 kostki rosołowe ,pokrojone i podsmażone pieczarki. W oddzielnym kubku mieszamy około 0,5 szklanki zimnej wody z 3 łyżkami mąki. Całość wlewamy do garnka i dokładnie mieszamy aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy. Na końcu wlewamy śmietankę słodką i wrzucamy kotlety. Chwilę jeszcze gotujemy. Podajemy z kaszą i buraczkami.
Komentarze