KOTLETY MIELONE W BOCZKU

4.8 (5 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepyszne kotleciki mielone owinięte boczkiem. W sam raz na obiad z dodatkiem ugotowanych ziemniaków lub frytek. Kotleciki smakują również na zimno

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa ( najlepiej z karkówki),
    1 jajko,
    2 łyżki bułki tartej,
    sól i pieprz do smaku,
    1 łyżeczka ziół prowansalskich,
    około 100-150 g wędzonego parzonego boczku w plasterkach.
Wystaw ocenę:

4.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Kotlety mielone

Kotlety mielone w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku oraz zioła prowansalskie.

    Całość dokładnie mieszamy. Następnie formujemy kotleciki wielkości mandarynki. Z tej ilości składników wyszło mi osiem zgrabnych kotletów. Następnie każdą kuleczkę owijamy w plasterku boczku.

    Tak przygotowane kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na zloty kolor. Smażymy na średnim ogniu.

    Takie kotleciki możemy również upiec w piekarniku lub zgrillować.

    Kotlety podajemy jako danie obiadowe lub jako przystawkę.

Porady

Do tak przygotowanej potrawy sprawdzą się ugotowane ziemniaki, frytki, makaron i każdego rodzaju surówki i sałatki. Kotleciki smakują dobrze również na zimno. Odnajdą się również w towarzystwie sosów np: czosnkowy lub tysiąca wysp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone wieprzowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować