Kotlety mielone nadziewane orzechową fetą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 40 min

Kotlety nadziewane orzechową fetą to jedno z moich ulubionych (ostatnimi czasy) dań. Najbardziej smakują mi na zimno, pokrojone na kanapkę, ale sprawdzą się też w sosie z makaronem. Jeżeli masz dość zwykłych mielonych, "podrasuj" je moim sposobem :).

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • około 600 gramów mięsa mielonego (u mnie wieprzowe, ale można dowolnie zamienić)
    1 mała cebula
    3-4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
    200 gramów pieczarek
    4 łyżki natki pietruszki (dałam 2 i prawie tej natki nie widać)
    1 jajko
    100 gramów orzechów włoskich, zmielonych bardzo drobno (jeżeli chcesz użyć inne orzechy - upraż je przed zmieleniem)
    około 200 gramów fety
    sól (bardzo mało ze względu na to, że feta jest słona)
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Sosy

Kotlety mielone nadziewane orzechową fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obierz i pokrój bardzo drobno. Smaż na bardzo niewielkiej ilości oleju (a najlepiej bez) tylko dopóki nie odparuje z nich woda.
  • 2. Do mięsa dodaj cebulę, pieczarki, pieprz, czosnek, jajko, niewielką ilość soli. Ugnieć mięsną masę, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
  • 3. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw ją na noc do lodówki.
  • 4. Na drugi dzień: ugnieć na jednolitą masę fetę z orzechami.
  • Kotlety mielone nadziewane orzechową fetą 5. Nadziewaj kotlety serem.
  • 6. Obtocz mielone w bułce tartej.
  • 7. Smaż na oleju z każdej ze stron, najlepiej na niewielkim gazie.
  • Kotlety mielone nadziewane orzechową fetą 8. Podawaj na ciepło lub zimno.

Porady

Kotlety można też podać z sosem pomidorowym (mój dodatkowo zawierał chilli). Zrobiłam go następująco: puszkę pomidorów bez skórki (można dać też 1,5 puszki) gotowałam z zeszkloną połową małej cebuli, 3 ząbkami czosnku (przeciśniętymi przez praskę), chilli pokrojoną bardzo drobniutko, pieprzem, suszoną bazylią i solą. Wszystko miesza się do momentu, kiedy sos zaczyna gęstnieć i podaje gorący razem z kotlecikami, najlepiej do makaronu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować