Kotlety mielone na sposób włoski

0 (0 ocen)

Lubię włoską kuchnię, dlatego postanowiłam wpleść ją w kotlety mielone.

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego
    3 czubate łyżki bułki tartej
    5-6 łyżek mleka
    1 jajko
    100g startego żółtego sera
    10 zielonych oliwek
    10 suszonych pomidorów z oliwy
    10 średniej wielkości listków świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
    sól, pieprz, olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety mielone na sposób włoski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę tartą zalewamy mlekiem tak by można było swobodnie zamieszać ją łyżką, ale by nie pływała.
  • 2. Ser żółty tarkujemy, suszone pomidory odsączamy z oliwy, kroimy. Kroimy również oliwki i bazylię.
  • 3. Mieszamy ze sobą mięso, jajko, bułkę z mlekiem, ser, pomidory, oliwki, bazylię, solimy i pieprzymy do smaku.
  • 4. Z masy formujemy kotlety, spłaszczamy je i smażymy na patelni grillowej delikatnie wysmarowanej olejem do zarumienienia.

Porady

Kotlety możemy usmażyć również na oleju na zwykłej patelni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować