Kotlety mielone inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Paprykę, cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę.
2. Podsmażamy cebulkę i dodajemy ją do mięsa. Pieczarki także smażymy kilka minut aż będą miękkie i do odparowania wody. Także dodajemy do mięsa.
3. Dodajemy też paprykę, czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekany koper (można pominąć), jajko, bulion oraz doprawiamy ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Mięso można odstawić na kilka godzin do lodówki, żeby było bardziej zbite, ja nie czekam, jest trochę luźne, ale da się ulepić kotlety bez problemu.
4. Formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce. Smażymy na oleju.
Z podanych proporcji wyszło mi ok. 24 kotlety.
Smacznego!
Komentarze