Kotlety mielone inaczej

4.5 (142 ocen)

  • 50 min

Jeżeli znudziły się Wam tradycyjne mielone, proponuję ten przepis.U mnie zagościł na stałe. Kotlety są pulchne i pyszne.

  • 50 min

Składniki:

  • mięso mielone [1 kg] (może być mix wieprzowego i wołowego)
    pieczarki [0.5 kg]
    papryka czerwona [1 szt.]
    cebula [1 szt.]
    czosnek [3 ząbki]
    koperek [1 ] (mały pęczek)
    jajka [1 szt.]
    bulion warzywny [0.5 szklanki]
    zioła prowansalskie [2 łyżeczki] (ilość wg gustu)
    sól, pieprz [1 szczypta] (do smaku)
    bułka tarta (do panierki)
    olej (do smażenia)
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Kotlety mielone inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Paprykę, cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę.
    2. Podsmażamy cebulkę i dodajemy ją do mięsa. Pieczarki także smażymy kilka minut aż będą miękkie i do odparowania wody. Także dodajemy do mięsa.
    3. Dodajemy też paprykę, czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekany koper (można pominąć), jajko, bulion oraz doprawiamy ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
    Mięso można odstawić na kilka godzin do lodówki, żeby było bardziej zbite, ja nie czekam, jest trochę luźne, ale da się ulepić kotlety bez problemu.
    4. Formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce. Smażymy na oleju.
    Z podanych proporcji wyszło mi ok. 24 kotlety.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować