kotlety dobre do obiadu na hamburgery i do kanapek
Składniki:
- 1 kg mięsa z łopatki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka musztardy może być francuska
- 1 jajko
- papryka ostra szczypta ( lub zmielona 1 papryczka ostra można zmielić razem z mięsem )
- tymianek szczypta
- gałka muszkatołowa szczypta
- sól pieprz do snaku
-bułka tarta do panierowania
- olej do smazenia
Kotlety mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- mieso zmielić w maszynce razem z czosnkiem i cebulą dodać musztardę jajko i przyprawy i wyrabiać masę miesną do wchłonięcia się jajka zostawić na 2 godziny w lodówce
- po 2 godzinach formować kotleciki mielone lub bardziej spłaszczone do hamburgerów obtoczyć w tartej bułce i smażyć na oleju
Porady
masę mięsną można też dać do formy keksowej i usmażyć pieczeń do chleba
Komentarze