Kotlety mielone

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kotleciki mielone z ziemniaczkami polanymi śmietaną i ogórek kiszony.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    2 średniej wielkości cebule
    Ziemniaki
    Ogórki kiszone
    Sól, pieprz, majeranek
    olej rzepakowy
    Jajko
    Bułka tarta
    1 bułka

Kotlety mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety mielone 1. Cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Ostudzić.
    Bułkę zalać wodą lub mlekiem do poziomu. Gdy się namoczy odcisnąć i dodać do mięsa razem z przestygniętą cebulą. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem do smaku.
    Dodać jajko i wszystko dokładnie wymieszać. Gdy masa jest za rzadka, dodać ciut bułki tartej.
    Formować kotlety w małe kulki (szybciej się smażą) i obtoczyć w bułce tartej.
    Smażyć z każdej strony na oleju rzepakowym na rumiany kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy