Kotlety kuskusowe

0 (0 ocen)

  • 15 min

Propozycja na lekkie, bardzo smakowite i pożywne kotleciki z kaszy kuskus. Kotleciki są szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Mogą być świetną przekąską lub samodzielnym daniem obiadowym.

  • 15 min

Składniki:

  • - 100 g kaszy kuskus
    - bulion
    - 2 szalotki
    - 1 jajko
    - plaster masła
    - bułka tarta (do farszu i panierki)
    - olej rzepakowy (do smażenia)
    - sól i pieprz

Kotlety kuskusowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę kuskus zalewamy gorącym bulionem wyraźnie nad jej powierzchnię i przykrywamy na około 5 minut, aż kuskus całkowicie wchłonie bulion. Na maśle podsmażamy pokrojone drobno szalotki. Do kaszy dodajemy bułkę tartą (około 2 spore łyżki), podsmażone szalotki, wbijamy jajko i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju rzepakowym na złoty kolor. Życzę smacznego! :)

Porady

Kotlety podajemy z warzywami oraz lekkimi sosami np. czosnkowym na bazie jogurtu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy