Kotlety mielone z żółtym serem

0 (0 ocen)

Soczyste, mega naczosnkowane kotlety z aromatycznymi kapeluszami i ciągnącym się żółtym serkiem!

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej
    0,5 kajzerki (wcześniej namoczonej w wodzie)
    2 jajka
    6 ząbków czosnku
    2 łyżki bułki tartej
    10 dkg żółtego sera w kawałku
    10 małych pieczarek
    sól, pieprz, majeranek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety mielone z żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser zetrzeć na drobnych oczkach. Pieczarki przekroić na pół. Do mięsa wbić jaja, dodać kajzerkę, bułkę tartą, pokrojony w paski czosnek, pieczarki, ser żółty (garść zostawić) i dokładnie wymieszać ręką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Formować podłużne kotlety i smażyć wolno aż się zarumienią z obu stron.
  • Kotlety kapeluszowe - zapiekane 2. Gotowe kotlety można ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać żółtym serem i zapiec bez przykrycia (10 min./ 180 st.C +termoobieg). Smacznego!

Porady

Wspaniałe na rodzinny obiad, jako dodatek do kaszy czy ziemniaków! Dzięki dodatkowi żółtego sera nie rozpadają się podczas smażenia. Całe pieczarki (lub w dużych połówkach) świetnie smakują w takim kotlecie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować