Kotlety kalafiorowe

0 (0 ocen)

Szczerze mówiąc ja mam dość ciągłego jedzenia mięsa. Za oknem skwar, a mi nie uśmiecha się tłuc schabu. Ukradkiem spojrzałam na kalafiora, który miał być dodatkiem do Kotleta schabowego i postanawiam zrobić kotlety kalafiorowe.

Składniki:

  • kalafior
    2 jajka
    4 łyżki bułki tartej + pół szklanki do panierowania
    olej do smażenia
    sól,
    pieprz,
    papryka słodka w proszku,

    koperek

Kotlety kalafiorowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Gotowy rozdrobnić widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, dodać jajka, bułkę tartą, przyprawy i koperek, wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać więcej bułki tartej. Formować kotleciki i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto-brązowo.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy