Szczerze mówiąc ja mam dość ciągłego jedzenia mięsa. Za oknem skwar, a mi nie uśmiecha się tłuc schabu. Ukradkiem spojrzałam na kalafiora, który miał być dodatkiem do Kotleta schabowego i postanawiam zrobić kotlety kalafiorowe.
Składniki:
kalafior
2 jajka
4 łyżki bułki tartej + pół szklanki do panierowania
olej do smażenia
sól,
pieprz,
papryka słodka w proszku,
Kotlety kalafiorowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Gotowy rozdrobnić widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, dodać jajka, bułkę tartą, przyprawy i koperek, wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać więcej bułki tartej. Formować kotleciki i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto-brązowo.
Komentarze