Kotlety kalafiorowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotuję dla męża i córeczki. Moje potrawy są łatwe i bardzo smaczne. Często modyfikuję różne przepisy.

Składniki:

  • ● kalafior
    ● cebula
    ● 3 jajka
    ● 4 dag mąki
    ● ocet
    ● sól, pieprz
    ● cukier
    ● bułka tarta
    ● 2 łyżki masła
    ● olej

Kotlety kalafiorowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora oczyszczamy,
    kilka minut moczymy w wodzie
    z odrobiną octu. Osączamy
    i zalewamy wrzącą
    wodą. Dodajemy po szczypcie
    soli i cukru i gotujemy. Odcedzamy, studzimy i usuwamy
    głąb. Różyczki drobno
    kroimy.
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy
    w małą kostkę. Podsmażamy
    na maśle. Mieszamy
    z kalafiorem, wbijamy 2 jajka
    i dodajemy 2 łyżki bułki
    tartej. Doprawiamy.
  • 3. Z masy formujemy kotlety.
    Panierujemy w mące,
    rozkłóconym jajku i bułce.
    Smażymy na rozgrzanym
    oleju na rumiano.

Porady

RADY M. Ryszkiewicz Kotleciki doskonale smakują z ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2012

Komentarze

Podobne przepisy