Kotlety jajeczne ze szczypiorkiem

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Typowe wiosenne danie – na gorąco. Jajka i duża porcja szczypiorku. Kotleciki podane z ciemnym pieczywem, świeżą rzodkiewką – to idealny obiad lub śniadanie na bogato.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 10 sztuk
    7 dużych jajek
    1 bułka kajzerka +1/2 szklanki mleka
    2 pęczki szczypiorku
    Olej do smażenia
    Bułka tarta
    Sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Kotlety jajeczne ze szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: 6 jajek ugotować na twardo. Szczypiorek posiekać na drobno. Bułkę namoczyć w mleku.
    Do miski zetrzeć jajka na tarce o dużych otworach, dodać posiekany szczypiorek, odciśniętą bułkę, surowe, roztrzepane jajko oraz sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać na jednolitą masę. Na patelni rozgrzać olej, dużą łyżką nabierać masę, uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor z dwóch stron. Nadmiar oleju z kotlecików osączyć na ręczniku papierowym.

Porady

1.do masy jajecznej można dodać do smaku dowolnej przyprawy np. czarnuszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować