Kotlety jajeczne z płatkami jaglanymi w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane na twardo, obrane ze skorupek jajka zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach.
Płatki jaglane przelać kilkakrotnie ciepłą wodą na sicie i przełożyć do startych jajek. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, jajko, majonez, musztardę, pieprz czarny świeżo mielony, sól do smaku. Wyrobić masę, najlepiej ręcznie. Dodać bułkę tartą w takiej ilości, żeby masa była właściwej konsystencji, nie za luźna, nie za twarda. Formować grube wałki, takie żeby się mieściły na ręce. Spłaszczać, obtaczać w bułce tartej i smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju rzepakowym, na złoty kolor po obu stronach. Odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Dużą cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać grzyby i smażyć na wolnym ogniu ok 10 - 15 min. Dodać pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku. Lekko przestudzić i dodać śmietanę. Śmietanę można wcześniej zahartować dodając sosu z patelni.
Kotlety jajeczne przełożyć do sosu na patelnię. Posypać posiekanym szczypiorem.
Podawać np. z ziemniakami, surówką.
Smacznego.
Komentarze