Kotlety wegetariańskie, najlepiej smakują z grzybami leśnymi, ale pieczarki też mogą być.
50 min
Dla 8 osób
Składniki:
pół kg pieczarek lub innych grzybów leśnych
6 jajek ugotowanych na twardo
garść startego żółtego sera
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
sól, pieprz do smaku
1 surowe jajko
2 łyżki bułki tartej plus do obtoczenia
2 łyżki siekanej natki pietruszki
pół łyżeczki suszonego oregano
olej do smażenia
Kotlety jajeczne z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucamy na patelnię z łyżką rozgrzanego oleju, smażymy do momentu odparowania wody. Następnie wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy do zarumienienia. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy oregano i 2 starte ząbki czosnku. Do miski ścieramy jajka na grubych oczkach tarki. Dodajemy wystudzone grzyby, następnie wkładamy starty ser, surowe jajko i bułkę tarta. Mieszamy. Pod koniec dodajemy posiekana pietruszkę, mieszamy i formujemy kotlety. Następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano.
Komentarze