Kotlety jajeczne z grzybami leśnymi

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób

Kotlety wegetariańskie, najlepiej smakują z grzybami leśnymi, ale pieczarki też mogą być.

  • 50 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • pół kg pieczarek lub innych grzybów leśnych
    6 jajek ugotowanych na twardo
    garść startego żółtego sera
    2 ząbki czosnku
    1 średnia cebula
    sól, pieprz do smaku
    1 surowe jajko
    2 łyżki bułki tartej plus do obtoczenia
    2 łyżki siekanej natki pietruszki
    pół łyżeczki suszonego oregano
    olej do smażenia

Kotlety jajeczne z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucamy na patelnię z łyżką rozgrzanego oleju, smażymy do momentu odparowania wody. Następnie wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy do zarumienienia. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy oregano i 2 starte ząbki czosnku. Do miski ścieramy jajka na grubych oczkach tarki. Dodajemy wystudzone grzyby, następnie wkładamy starty ser, surowe jajko i bułkę tarta. Mieszamy. Pod koniec dodajemy posiekana pietruszkę, mieszamy i formujemy kotlety. Następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy