Kotlety jaglane ziołowo-serowe

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Łatwy

Kotlety z prosa świetnie smakują na ciepło w towarzystwie warzyw czy pieczonego udka, ale również na zimno z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Kasza jaglana w takim wydaniu to zdrowy dodatek do drugiego dania, który nie tylko ładnie wygląda, ale równie dobrze smakuje.
Zioła podane w przepisie możemy zamienić na swoje ulubione lub użyć tylko świeżą natkę pietruszkę i koperek.
W przepisie użyłam siemienia lnianego mielonego, ale jeśli go nie mamy pod ręką możemy użyć 1 jajko.
Z podanej proporcji zrobiłam 10 kotlecików, czyli 4 osoby miały okazję się najeść ;)

  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
    2 szklanki wody

    suszone zioła:
    2 łyżki czosnku niedźwiedziego
    1 łyżka estragonu

    2-3 łyżki serka wiejskiego
    2 czubate łyżki siemienia lnianego mielonego
    120 g sera żółtego tartego( u mnie parmezan i ementaler)
    do smaku: sól, pieprz
    na czubek łyżeczki chili, curry, kurkuma

    do panierowania:
    pestki dyni krojone ( około 1/4 opakowania)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kotlety Dodatki Ser

Kotlety jaglane ziołowo-serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
    Po przestudzeniu dodajemy wszystkie produkty i wyrabiamy ręcznie.
    Formujemy małe kotlety, obtaczamy je w posiekanych pestkach dyni.
    Pieczmy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut. W połowie czasu pieczenia, przekładamy je na drugą stronę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować