Kotlety jaglane z mięsem w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną opłukać w 3 gorących wodach, które następnie wylać. Opłukaną kaszę zalać 3 szklankami wody i z odrobiną soli gotować aż woda wyparuje.
2.Mięso zemleć w maszynce, połączyć z ugotowaną kaszą. Do tego wbić jajka i dodać posiekaną i zrumienioną na oleju cebulę.
3.Do całości stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z bułką tartą. Można dać trochę mniej, lub więcej - aż konsystencja będzie w miarę gęsta. Masę doprawić solą i pieprzem.
4.Zwilżonymi dłońmi nabierać porcję masy i smażyć na rozgrzanym oleju zgrabne kotleciki z obu stron na złoty kolor.
5.SOS:
Pieczarki umyć i pokroić w kostkę. Odparować na patelni z całej wody, a następnie usmażyć na oleju. Gdy pieczarki się podsmażą zalać je szklanką wody i krótko poddusić. Następnie w drugiej szklance zimnej wody rozrobić mąkę. Przygotowaną zaprawką zalać pieczarki cały czas mieszając. Na koniec sos doprawić solą, pieprzem i śmietaną.
Komentarze