Kotlety jaglane z mięsem w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszne, zdrowe i bardzo sycące.

  • 50 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki surowej kaszy jaglanej
    450 g mięsa od szynki
    2 duże cebule
    2 małe jajka
    4 łyżki mąki
    4 łyżki bułki tartej
    sól, pieprz, olej

    SOS:
    400 g pieczarek
    2 lekko czubate łyżki mąki
    2 szklanki wody
    4 łyżki kwaśniej śmietany
    sól, pieprz, olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kotlety jaglane z mięsem w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną opłukać w 3 gorących wodach, które następnie wylać. Opłukaną kaszę zalać 3 szklankami wody i z odrobiną soli gotować aż woda wyparuje.
  • 2. Mięso zemleć w maszynce, połączyć z ugotowaną kaszą. Do tego wbić jajka i dodać posiekaną i zrumienioną na oleju cebulę.
  • 3. Do całości stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z bułką tartą. Można dać trochę mniej, lub więcej - aż konsystencja będzie w miarę gęsta. Masę doprawić solą i pieprzem.
  • 4. Zwilżonymi dłońmi nabierać porcję masy i smażyć na rozgrzanym oleju zgrabne kotleciki z obu stron na złoty kolor.
  • 5. SOS:
    Pieczarki umyć i pokroić w kostkę. Odparować na patelni z całej wody, a następnie usmażyć na oleju. Gdy pieczarki się podsmażą zalać je szklanką wody i krótko poddusić. Następnie w drugiej szklance zimnej wody rozrobić mąkę. Przygotowaną zaprawką zalać pieczarki cały czas mieszając. Na koniec sos doprawić solą, pieprzem i śmietaną.
  • 6. Kotlety podawać polane sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Mąka Mięso Pieczarki Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować