Kotlety jaglane z cukinią i botwinką

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dla mnie kotlety uniwersalne. Śmiało mogą zastąpić te mięsne podawane zazwyczaj do obiadu. Ja uwielbiam je w chrupiącej bułce :-) Tak przygotowane możemy łatwo zabrać ze sobą na piknik, wycieczkę lub do pracy.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mała cukinia
    kilka gałązek botwinki
    pół pęczka koperku
    ząbek czosnku
    ok. pół szklanki startego żółtego sera
    ok. 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
    sól
    pieprz
    łyżka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kotlety Placki Przekąski

Kotlety jaglane z cukinią i botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odsączamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Delikatnie solimy i pozostawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie odciskamy wodę, którą puściła.
  • 3. Botwinkę drobno kroimy razem z ogonkami. Dodajemy do cukinii. Czosnek przeciskamy przez praskę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy kaszę jaglaną, drobno posiekany koperek i mąkę. Doprawiamy pieprzem.
  • 4. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

Porady

Kotleciki smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować