Kotlety grzybowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Można wykorzystać grzyby świeże lub mrożone

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg odgotowanych, drobno pokrojonych grzybów leśnych, u mnie mrożone

    2 cebule

    1/3 szklanki ryżu

    1/2 szklanki bułki tartej + do panierowania

    2 jajka

    2 łyżki posiekanej natki pietruszki

    sól, pieprz

Kotlety grzybowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w 2/3 szklanki osolonej wody, wymieszać z grzybami. Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać do grzybów. Wsypać bułkę tartą, pietruszkę i wbić jajka. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować kotlety i panierować w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor na średnio rozgrzanym oleju. Masa jest dość rzadka, ale dzięki jajkom kotlety po usmażeniu są zwarte i się nie rozpadają.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy